Aromat
Aromat chmielowy bardzo łagodny. Średni do wysokiego aromat chlebowy, wyraźny charakter słodu pszenicznego z bardzo częstymi akcentami miodowymi czy karmelowymi. Zauważalna, ale lekka i nie ostra alkoholowość. Dopuszczalne niskie do średnich nuty owocowe. Minimalny poziom dwuacetylu jest dopuszczalny. Klasyczne aromaty Weizen’a pochodzące od drożdży jak banan czy goździk są niepożądane.
Wygląd
Kolor od złotego do ciemnego bursztynu, często z rubinowymi refleksami. Niska do średniej biała piana o kremowej fakturze. Możliwe zmętnienie na zimno. Lepkie i wysoko alkoholowe.
Smak
Umiarkowany do umiarkowanie wysokiego aromat słodu pszenicznego dominujący nad aromatem chmielowym. Niski do umiarkowanego aromat chlebowy, tostowy, karmelowy czy miodowy – wnosi złożoność ale nie jest wymagany. Aromat chmielowy niski do średniego, podobnie jak goryczka. Umiarkowana do umiarkowanie wysokiego owocowość często z nutami suszonych owoców. Nie nazbyt syropowate, powinno być zbalansowane. Aromaty winne czy pochodzące z utlenienia powinny współgrać z trunkiem, tak samo jak lekkie nuty alkoholowe o czystym profilu. Charakter piwa może być wzbogacony o nuty dębowe.
Tekstura
Średnio pełne lub pełne i gęste, często o aksamitnej fakturze. Nagazowanie niskie do średniego. Może występować lekkie do średniego rozgrzewanie od alkoholu.
Ogólne wrażenie
Bogate, o złożonej fakturze z nutami alkoholowymi i wyraźnie słodowe, z nutami chlebowymi i eleganckim ciałem. Na pierwszym planie aromaty od słodu pszenicznego, następnie nuty chmielowe, owocowość wniesiona przez drożdże dopełniona nutami alkoholowymi.
Surowce
Piwo powinno charakteryzować się znacznym udziałem słodu pszenicznego w zasypie, nie mniej jednak niż 50% całości. Słodem dopełniającym powinien być słód pilzneński, dopuszczalne jest użycie słodu pale ale. Można użyć dowolne odmiany chmielu oraz leżakować w beczkach dębowych lub z dodatkiem płatków dębowych.
Podstawowe informacje
Gęstość początkowa: 19.5 – 28°Blg
Goryczka: 30 – 60 IBU
Gęstość końcowa: 4 – 7.5°Blg
Kolor: 8 – 15 SRM
Alkohol objętościowo: 8 – 12%
Komercyjne przykłady
Wheat Wine Hey Now (Pracownia Piwa), Kotwiczne (Browar Spółdzielczy & Doctor Brew), Hvedegoop (Mikkeller), Wheat Wine (Brokreacja), Wine Cake (Brokreacja).