Herbal Ale

Aromat
W aromacie powinny być wyczuwalne cechy ziół. Ze względu na to, że zioła charakteryzują się zróżnicowaną intensywnością aromatu, dopuszcza się występowanie tej cechy na różnym poziomie intensywności – od postaci delikatnej po mocno wyczuwalną. Istnieje brak możliwości zidentyfikowania w aromacie indywidualnych cech danego zioła, jeśli użyto autorsko skomponowanej mieszanki. Charakter użytych dodatków powinien być przyjemny i wspierający, a nie sztuczny i zbyt intensywny. Tak jak w przypadku wszystkich piw specjalnych, poprawne piwo herbal ale powinno zawierać zharmonizowany balans pomiędzy używanymi dodatkami i piwem bazowym. Elementy piwa bazowego – takie jak aromat chmielowy, produkty uboczne fermentacji i elementy słodowe nie mogą dominować. Te komponenty (w szczególności chmiel) mogą być również specjalnie przytłumione by wydobyć cechy ziół podczas końcowej prezentacji.

Wygląd
Wygląd powinien być odpowiedni do prezentowanego piwa i będzie się różnił w zależności od piwa bazowego. Dla piw jaśniejszych z ziołami, które wyróżniają się kolorystycznie, kolor powinien być zauważalny w piwie i pianie. Może posiadać lekką mglistość albo być klarowne. Piana drobno- lub średnio-pęcherzykowa, średnio trwała, niska do średnio wysokiej.

Smak
Wyraźne cechy smakowe związane z poszczególnymi ziołami powinny być zauważalne i mogą być na poziomie intensywności od subtelnego do agresywnego. Indywidualne cechy ziół nie zawsze muszą być identyfikowalne, gdy użyta jest ich różna kombinacja. Balans pomiędzy użytymi dodatkami, a piwem bazowym jest najważniejszy i cechy ziół nie powinny być zbyt sztuczne, albo zbyt mocne by zdominować cechy piwa. Surowce (w szczególności chmiel) mogą być specjalnie przytłumione, by umożliwić cechom ziół ich wydobycie podczas końcowej prezentacji. Niektóre zioła są z natury gorzkie, czego rezultatem piwo może być bardziej gorzkie niż zadeklarowany styl piwa.

Tekstura
Tekstura smaku może być różna w zależności od wybranego piwa bazowego i odpowiednia dla tego piwa. Treściwość i poziom nagazowania powinien być odpowiedni dla stylu piwa bazowego, które jest prezentowane. Niektóre zioła mogą nadać troszkę ściągające wrażenie.

Ogólne wrażenie
Zharmonizowane połączenie ziół i piwa. Kluczowe atrybuty stylu piwa bazowego będą inne po dodaniu ziół. Nie należy oczekiwać, że piwo bazowe będzie smakowało tak samo jak jego zmieniona wersja. Oceniać piwo należy na podstawie przyjemności smaku i balansu w gotowym produkcie.

Surowce
Podstawą są słody dobrane odpowiednio dla danego stylu piwa bazowego. Zioła mogą być użyte pod różną postacią, zarówno świeże jak i suszone lub wykorzystane naturalne ekstrakty ziołowe. Chmiele tradycyjne europejskie lub nowofalowe. Drożdże górnej fermentacji.

Podstawowe informacje
Gęstość początkowa: 12 – 16°Blg
Goryczka: w zależności od piwa bazowego
Gęstość końcowa: w zależności od piwa bazowego
Kolor: w zależności od piwa bazowego
Alkohol objętościowo: w zależności od piwa bazowego

Komercyjne przykłady
Browar Kormoran Rosanke, Browar Kormoran Gruit Kopernikowski, Cambridge Brewing Co.’s Heather Ale , GOLEM GRIN SOVE, Allergeez Panther Island Brewing.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Opisy styli i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.